Περίπου 3 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ανήκαν σε τράπεζες

Δημοσιεύτηκε από τον/την spyros bal στις


Ρόλο πωλητή αναλαμβάνουν στην αγορά κατοικίας οι τράπεζες, ενώ οι χρηματοδοτήσεις παραμένουν ελάχιστες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας για το β’ εξάμηνο του 2018.  πάνω από 8 στις 10 συναλλαγές (84,7%) τους τελευταίους έξι μήνες έχει γίνει με μηδενικό δανεισμό, ενώ τα 3 στα 10 ακίνητα που πουλήθηκαν το ίδιο διάστημα άνηκαν σε τράπεζες. 

Στο μεταξύ, τα φθηνά ακίνητα που κυριαρχούσαν στην αγορά μέχρι πριν από λίγους μήνες φαίνεται ότι εξαντλούνται και πλέον οι τιμές ανεβαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 το 27,6% των συναλλαγών αφορούσαν ακίνητα αξίας έως 30.000 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 13,6%.  Περίπου οι μισές συναλλαγές (49,5%) αφορούσαν ακίνητα αξίας 31.000 έως 90.000 ευρώ. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει μια αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι ότι τα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα για λιγότερο καιρό. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το 32,4% των ακινήτων παρέμεινε προς πώληση λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ το πρώτο εξάμηνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,3%. 

Με τις ευκαιρίες να μειώνονται αυξάνεται το ποσοστό των ακινήτων που αγοράζονται για ανάγκες στέγασης έναντι αυτών που αγοράζονται ως επένδυση. Οι επενδυτές πάντως στρέφονται στα μεγάλα ακίνητα (άνω των 350 τμ) όπου ακόμη εμφανίζονται ευκαιρίες.  Συνολικά πιο δημοφιλή είναι τα μεσαία διαμερίσματα επιφάνειας 76-95 μ που αποτελούν το 25,2% των συναλλαγών και ακολουθούν με μικρή διαφορά και μερίδιο 24,3% τα ακίνητα επιφάνειας 46-75 τ.μ. 

Από τράπεζες 3 στα 10 ακίνητα 

Περίπου 3 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ανήκαν σε τράπεζες, ενώ τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν και τα πρώτα ακίνητα που προέρχονται από εθελοντικές παραδόσεις δανειοληπτών με αντάλλαγμα το «κούρεμα» των οφειλών τους. Πάντως το 64,9% των ακινήτων δεν είχε βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης. 

Σχεδόν έξι στους δέκα αγοραστές ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο ήταν Ελληνες. Στην πρώτη θέση ξένων αγοραστών βρίσκονται οι Αλβανοί και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Κινέζοι, οι Ισραηλινοί και οι Γερμανοί. 

Πηγή: insider.grComments

comments

Κατηγορίες: Uncategorized